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THE STATE BAR OF CALIFORNIA 
STANDING COMMITTEE ON 

PROFESSIONAL RESPONSIBILITY AND CONDUCT 
FORMAL OPINION NO. 2013-187 

ISSUE: Who is entitled to the refund of remaining advanced fees at the end of a case where fees 
were paid by a non-client? 

  
DIGEST: Where a third-party pays the attorney’s fees for a client and there are funds remaining 

after the representation is concluded, the attorney must return the balance to the payor, 

rather than to the client, unless the agreements with the client and the payor specify 

otherwise. 

    

AUTHORITIES 
INTERPRETED: Rules 3-310(F), 3-700(D)(2), and 4-100 of the Rules of Professional Conduct of the State 

Bar of California.1/ 

 Code of Civil Procedure section 285.1. 

 Labor Code section 2802. 

 
STATEMENT OF FACTS 

Attorney is retained by Spouse to handle Spouse's dissolution of marriage.  Spouse's Parent agrees to pay the 
attorney’s fees on an hourly basis and the attorney’s costs, and advances a sum to the lawyer for that purpose.  There 

is no dispute that Attorney made all proper disclosures under rule 3-310(F), including “disclosure” under rule 3-

310(A)(1), and Spouse consented in writing after such disclosures.  Spouse’s Parent also signed an agreement, 

covering payment arrangements and her acknowledgement of the restrictions specified in rule 3-310(F).  Neither 

agreement addresses the disposition of any surplus funds at the end of the case.  Upon termination of the 

representation, Attorney files a Notice of Withdrawal pursuant to Code of Civil Procedure section 285.1.
2/

  Spouse 

insists unused sums in the trust account be disbursed to her, while Spouse’s Parent asks for the money to be returned 

to her.
3/ 

 

DISCUSSION 

There are several common circumstances in which a third-party may pay the attorney’s fees and/or costs for a party 

to litigation or a transaction.  For example, parents may pay the attorney for fees incurred on behalf of their adult 

child in a domestic relations or criminal matter.  Employers often pay the fees for an employee being sued, such as 

pursuant to Labor Code section 2802.4/  Sometimes the attorney is representing both the employee and the employer.  

                                                 
1/ Unless otherwise indicated, all rule references are to the Rules of Professional Conduct of the State Bar of 
California.  
2/ 

Code of Civil Procedure Section 285.1 reads: “An attorney of record for any party in any civil action or 

proceeding for dissolution of marriage, . . . may withdraw at any time subsequent to the time when any judgment in 

such action or proceeding, other than an interlocutory judgment, becomes final, and prior to service upon him of 

pleadings or motion papers in any proceeding then pending in said cause, by filing a notice of withdrawal.” 

3/
  These facts assume that fees have been appropriately earned and paid and the only issue is with regard to 

surplus funds.   

4/
  Labor Code section 2802 requires an employer to “indemnify his or her employee for all necessary expenditures 

or losses incurred by the employee in direct consequence of the discharge of his or her duties, or of his or her 
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In commercial lending transactions, the borrower sometimes pays the fees of the lender’s attorney.
5/   In any such 

case, rule 3-310(F)6/ sets forth that the third-party must not be allowed to interfere with the client-lawyer 
relationship, or have access to confidential client information.  Rule 3-310(F) does not answer the question of what 
happens to surplus funds when the case ends. 

Three state bar ethics committees have opined on this question.  The Maryland State Bar Committee on Ethics said 
in Opinion 2001-6: “absent agreement to the contrary, once the retainer check was made payable to you and 

deposited in your escrow account as a retainer for your handling the representation, that you were accountable to 

your client for those funds and not to the client’s mother.”  They went on to say: “the only person who could 

demand the return of any funds would be the client.”  The North Carolina State Bar, in 2005 Formal Ethics Opinion 

12, analyzed it this way: “The lawyer understands that the legal fees were paid by a third-party for the purpose of 

Client’s representation.  See ABA Model Rule 1.8(f).  The unearned funds held in trust belong to the third-party, not 

the client.  In the event the payor wants the funds returned, Lawyer is obliged to do so.”
7/

  South Carolina Formal 

Opinion 02-07 provides the fullest analysis of the issue.  It states:  “The present case may be reduced to the question 

of which individual is ‘entitled to receive’ the funds at issue – client or his brother, the third-party payor.  The 

comments to ABA Model Rule 1.15 acknowledge that a third-party may have just claims against property in a 

lawyer’s custody.… In addition, a lawyer must balance this duty to third parties with the duty of loyalty owed to his 

client.”  After analyzing ABA Model Rule 1.15 and its comments, the South Carolina Ethics Advisory Committee 

concluded: “The lawyer should retain the disputed fees in trust until the parties reach an agreement resolving the 

dispute or an appropriate court determines the rights of the parties.”  

In California, rule 4-100(B)(4) requires an attorney to “[p]romptly pay or deliver, as requested by the client, any 

funds . . . in the possession of the member which the client is entitled to receive.” [Emphasis added.]  This raises the 

question of whether the client is entitled to receive the money.   

This Committee, in Cal. State Bar Formal Opn. No. 2008-175, concluded that rule 4-100(B)(4), although it refers to 

the duty to deliver funds to the client, also includes the duty to deliver funds to a third-party who is entitled to 

receive them.  Rule 3-700(D)(2) requires an attorney, at the end of the matter, to “[p]romptly refund any part of a fee 

                                                                                                                                                             
[footnote continued…] 

obedience to the directions of the employer….”  This requires an employer to defend or indemnify an employee 
who is sued by third persons for conduct in the course and scope of his employment.  Douglas v. Los Angeles 
Herald-Examiner (1975) 50 Cal.App.3d 449 [123 Cal.Rptr. 683].  
5/  This opinion only addresses the situation where the paying party is not a party to the action.  Also it does not 
address payment by an insurer, payment by a parent for a minor child, or third-party financing of matters, where the 
third-party is loaning money to the attorney or client, rather than paying the funds. 
6/  Rule 3-310(F) states: A member shall not accept compensation for representing a client from one other than the 
client unless: 

(1)  There is no interference with the member's independence of professional judgment or with the client-
lawyer relationship; and 

(2)  Information relating to representation of the client is protected as required by Business and Professions 
Code section 6068, subdivision (e); and 

(3)  The member obtains the client's informed written consent, provided that no disclosure or consent is 
required if: 

(a)  such nondisclosure is otherwise authorized by law; or 

(b)  the member is rendering legal services on behalf of any public agency which provides legal services to 
other public agencies or the public. 

7/  The ABA Model Rules are not binding in California but may be used for guidance by lawyers where there is no 
direct California authority and the ABA Model Rules do not conflict with California policy.  See State 
Compensation Insurance Fund v. WPS, Inc. (1999) 70 Cal.App.4th 644, 655-656 [82 Cal.Rptr.2d 799]. 

https://www.lexis.com/research/buttonTFLink?_m=2681f42bc5cdebcdeb020e5dd4d723e5&_xfercite=%3ccite%20cc%3d%22USA%22%3e%3c%21%5bCDATA%5bCal%20Lab%20Code%20%a7%202802%5d%5d%3e%3c%2fcite%3e&_butType=3&_butStat=2&_butNum=26&_butInline=1&_butinfo=%3ccite%20cc%3d%22USA%22%3e%3c%21%5bCDATA%5b50%20Cal.%20App.%203d%20449%5d%5d%3e%3c%2fcite%3e&_fmtstr=FULL&docnum=1&_startdoc=1&wchp=dGLzVzV-zSkAl&_md5=dc90d62736b95d3bacd02c50e16c1cd7
https://www.lexis.com/research/buttonTFLink?_m=2681f42bc5cdebcdeb020e5dd4d723e5&_xfercite=%3ccite%20cc%3d%22USA%22%3e%3c%21%5bCDATA%5bCal%20Lab%20Code%20%a7%202802%5d%5d%3e%3c%2fcite%3e&_butType=3&_butStat=2&_butNum=26&_butInline=1&_butinfo=%3ccite%20cc%3d%22USA%22%3e%3c%21%5bCDATA%5b50%20Cal.%20App.%203d%20449%5d%5d%3e%3c%2fcite%3e&_fmtstr=FULL&docnum=1&_startdoc=1&wchp=dGLzVzV-zSkAl&_md5=dc90d62736b95d3bacd02c50e16c1cd7
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paid in advance that has not been earned.” [Emphasis added.]  The rules do not define “refund.”  The dictionary 

defines it as “to return (money) in restitution, repayment, or balancing of accounts.”
8/

  [Emphasis added.]  The 

concept of a refund implies that the money is returned to its source, in this case the third-party payor.  We conclude 

that, absent a fee agreement with the payor spelling out the disposition of the surplus funds, the money should be 

returned to the payor. 

Under our hypothetical, the client asked that the balance in the trust account be paid to her.  The California Supreme 

Court discussed a similar issue in Johnstone v. State Bar (1966) 64 Cal.2d 153, 155-156 [49 Cal.Rptr. 97].  The 

court looked at what an attorney does when receiving funds in a settlement that are subject to a third-party lien.  The 

court held that the attorney receiving funds holds the funds as a fiduciary for that third-party.  (“When an attorney 

receives money on behalf of a third-party who is not his client, he nevertheless is a fiduciary as to such third-party. 

Thus the funds in his possession are impressed with a trust, and his conversion of such funds is a breach of the 

trust.”  (Johnstone, at pp. 155-156.)  See also In the Matter of Riley (Review Dept. 1994) 3 Cal. State Bar Ct. Rptr. 

91.)  While both Johnstone and Riley dealt with medical liens, the issue here is similar—funds held by the lawyer 

belonging to a third-party.  Giving the funds to the third-party complies with this fiduciary duty, but violates the 

express direction of the client.
9/

  The lawyer is faced with a quandary.  If he delivers the funds to the client, he can 

be held liable for a conversion.  (Johnstone, at pp. 155-156.)  If he gives the funds to the payor, he is violating the 

direct instructions of his client.   Under the facts of our hypothetical, we conclude that the third-party payor is 

entitled to the funds, and therefore, the attorney has a fiduciary duty to advise the payor of the availability of the 

funds and to turn them over to her.
10/

  Cal. State Bar Formal Opn. No. 2008-175 (“An attorney cannot follow a 

client’s direction not to pay a lienholder from settlement proceeds because to do so would be a breach of the 

attorney’s fiduciary duty to the lienholder.”).  Since the funds in the account belong to the payor, the attorney cannot 

give the money to the client.
11/ 

The issue of who is entitled to the remaining amount can be avoided by the use of carefully drafted agreements with 
the paying party and the client.   
 
  

CONCLUSION 

When an attorney receives payment for fees from a third-party payor, any refund of excess fees at the conclusion of 

the case should be paid to the payor, unless the parties have contracted a different result. 

This opinion is issued by the Standing Committee on Professional Responsibility and Conduct of the State Bar of 

California.  It is advisory only.  It is not binding upon the courts, the State Bar of California, its Board of Trustees, 

any persons, or tribunals charged with regulatory responsibilities, or any member of the State Bar. 

 
[Publisher’s Note: Internet resources cited in this opinion were last accessed by staff on March 4, 2013.  A copy of 
these resources is on file with the State Bar’s Office of Professional Competence.] 
                                                 
8/  See http://www.merriam-webster.com/dictionary/refund. 
9/  Cf. Virtanen v O’Connell (2006) 140 Cal.App.4th 688 [44 Cal.Rptr.3d 702], where lawyer held property as 
escrow holder and had duties both to his client and to the opposing party. 
10/  To the extent the facts are such that the payor’s entitlement to the refund is less clear than under our 

hypothetical facts, the lawyer may interplead the funds with the court in order to allow the court to make the 

determination.  In any event, it would not violate the lawyer’s ethical duties to interplead the funds under any factual 

scenario in which he had a good faith basis for questioning the payor’s right to the surplus funds.  Cal. State Bar 

Formal Opn. 2008-175. 

11/
  The lawyer in this situation may have to face two additional issues: (1) what happens if the client requests that 

the lawyer retain the money for further services after the completion of the agreed work or the payor requests the 

refund before the work is completed, and (2) what happens if the payor questions the refund amount?  This opinion 

does not address these additional issues.   

http://www.merriam-webster.com/dictionary/refund

