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ISSUE: 

May an attorney communicate, with or without notice to other counsel, with a juror who has been discharged 
for misconduct from an empaneled jury?

DIGEST: 

It is improper for an attorney to communicate with a juror who has been removed from an empaneled jury, 
regardless of whether notice is given to other counsel, until such time as the entire jury has been discharged 
from further service or unless the communication is part of the official proceedings of the case.

AUTHORITIES 

INTERPRETED: 

Rule 7-106 of the Rules of Professional Conduct of the State Bar of California.

DISCUSSION 

A juror has been discharged for misconduct from an empaneled jury. The juror may have been removed 
from the empaneled jury either before or during deliberations. At issue is whether an attorney may 
communicate with that excused juror prior to discharge of the entire jury. The communication is to be made, 
not as part of the official proceedings of the case, but for the purpose of learning of juror, and jury, 
perceptions of the case in order to plan trial strategy or fashion jury instructions. The inquiry does not 
specify whether the attorney intends to notify other counsel, prior to juror contact, of the intention to 
communicate with the discharged juror.
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This Committee is of the opinion that any contact with the discharged juror while the jury is still empaneled is 
improper unless the contact is made as part of official proceedings of the case. Officially or judicially 
sanctioned communications with jurors are of course permitted. (See Rule of Professional Conduct 7-106 
(C).)

California Rule of Professional Conduct 7-106 addresses communications with jurors.1 The subsections 
applicable to the present inquiry are (B) and (D). Rule 7-106(B) states: "During trial of a case: (1) A member 
of the State Bar connected therewith shall not communicate directly or indirectly with any member of the 
jury. (2) A member of the State Bar who is not connected therewith shall not communicate directly or 
indirectly with a juror concerning the case."

Rule 7-106(D) states: "After discharge of the jury from further consideration of a case with which the 
member of the State Bar was connected, the member of the State Bar shall not ask questions of or make 
comments to a member of that jury that are intended to harass or embarrass the juror or to influence the 
juror's actions in future jury service."

Rule 7-106 subdivisions (B) and (D) speak of contacts with a "juror." No distinction is made between the 
"juror" sitting on the case and the "juror" of the discharged jury. It is the opinion of this Committee that 
regardless of whether a juror remains on the empaneled jury through completion of the case, that individual 
is a "juror" within the meaning of rule 7-106(B) and therefore, any communication with that or any other juror 
until the entire jury is discharged is prohibited. The Committee's interpretation of 7-106 is reinforced by the 
requirements, discussed below, that the jury be protected from influence extraneous from official 
proceedings of trial, and that the case be decided only within the framework of those official proceedings.

California appellate court decisions and California ethics opinions have not addressed the propriety of the 

type of juror contact discussed herein.2 However, two cases recognize the need to protect the jury from 
extraneous influence and have reversed convictions even where alternate jurors remained in the jury room 
at the outset of deliberations. (People v. Bruneman (1935) 4 Cal.App.2d 75; People v. Adame (1973) 36 Cal.
App.3d 402.) In People v. Bruneman, supra, 4 Cal.App.2d at p. 75, it had been stipulated between the 
parties that two alternate jurors could accompany the twelve other jurors during deliberations but could not 
address the other jurors on any matter of the case. That case emphasized that private and confidential jury 
discussion is a necessity of every case. Interviewing an excused juror about juror or jury perceptions of the 
case violates the confidentiality requirement discussed in Bruneman since the interview allows the attorney 
to learn of the jurors' perceptions at a time before the case is decided. The attorney then cannot only tailor 
trial strategy to address properly admitted evidence, but also can respond to those juror perceptions of the 
case. Moreover, breach of jury confidentiality may exist prior to jury deliberations. Although instructed not to 
discuss the case prior to its submission, sitting jurors may consciously or subconsciously become aware of 
other sitting jurors' perceptions of the case based on the constant contact between jurors which inevitably 
occurs after the jury is empaneled.

Ethics opinions of other jurisdictions have addressed the issue of protection of the jury from extraneous 

interference.3 Opinion 65-48 of the Ethics Committee of the Florida Bar Association "recognize(s) the policy 



that activities in the jury room should be secret and protected as much as possible." Ethics Opinion 8 of the 
Ethics Committee of the Mississippi State Bar states that "in questioning a jury about the motives prompting 
the jury's verdict, [the attorney] is indirectly soliciting disclosures about the conduct of other members of the 
jury without their consent." Contact with jurors "tends to destroy secrecy which should, on account of ancient 
usage and public policy, safeguard the activities in the jury room."

In order to protect the secrecy of the jury process and to prevent indirect juror contact, this Committee is of 
the opinion that communication with a discharged juror is ethically proscribed unless the contact is approved 
by the court as part of the official proceedings or otherwise permitted by law, regardless of whether notice of 
such contact is given to other counsel.

If the communication with the discharged juror is made ex parte, with or without notice, the additional 
concern of unfair advantage arises. For example, a discharged juror may discuss with one counsel 
perceptions of sitting jurors, yet that juror refuses to communicate with other counsel on the case. Unilateral 
access to a discharged juror during trial gives one attorney the advantage of access to extrinsic, and 
possibly very relevant jury information, which is not available to the other counsel on the case.

All parties to the lawsuit must be secure in the knowledge that the case will be decided only on evidence 
properly received in court and that jurors will not become a matter of scrutiny and manipulation while they 
still must decide the case. This Committee is therefore of the opinion that rule 7-106 prohibits 
communication with any juror, discharged or not, from an empaneled jury unless the juror contact is part of 
the official proceedings, or unless the entire jury has been discharged from further services on the case.

This opinion is issued by the Standing Committee on Professional Responsibility and Conduct of the State 
Bar of California. It is advisory only. It is not binding upon the courts, the State Bar of California, its Board of 
Governors, any persons or tribunals charged with regulatory responsibilities, or any member of the State 
Bar.

1 The American Bar Association Model Code of Professional Responsibility and ABA Model Rules 
of Professional Conduct do not address the issue presented. (See EC 7-29, DR 7-108; Rule 3.5 (b).) 

2 For a discussion of the impropriety of contact of sitting jurors during the course of a trial, see In re 
Possino (1984) 37 Cal.3d 163. 

3 Opinions of ethics committees of other jurisdictions, as well as those in California, have considered 
only the propriety of juror contact after discharge of the entire jury. (See ABA Formal Opinion 319 
(1967); New York City Bar Association Opinion No. 767 (1952); New York State Opinion No. 246 
(1972); Illinois Opinion No. 303 (1968); Ohio Opinion No. 27; Arizona Opinion No. 73-35 (1973); 
Florida Opinion No. 65-48 (1965); Florida Opinion No. 69-17.) However, other ethics opinions 
permit contact with jurors of discharged juries only if there is reason to believe the verdict is subject 
to legal challenge. (See Mississippi Opinion No. 8 (1962); Oklahoma Opinion No. 216 (1961).) 




